eerste bijeenkomst

Vrijdag 13 september verzamelden zich een kleine twintig mensen in Vianen voor de eerste bijeenkomst van onze nieuwe vereniging van doelgerichte systeemdenkers. Er volgde een zeer geslaagde middag met veel interactie, discussie, informatie en humor.

Centraal bij deze eerste bijeenkomst stond de vraag naar de interesses van de potentiele leden. Waarom ben je hier? Waarom zou je volgende keer willen komen? Welke thema’s, methoden en problemen zou je graag behandeld zien in toekomstige sessies? Een vereniging is van haar leden, en de antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om daar inhoud aan te kunnen geven. Op basis van de gegeven reacties kunnen we (ook zonder aanvullingen die de komende maanden zeker toegevoegd gaan worden) voorlopig wel even vooruit.

De presentatie van de maand was deze eerste keer voorbereid door mijzelf, als voorzitter van de vereniging. Hoewel we als vereniging naar de volle breedte willen kijken van wat het systeemdenken heeft voortgebracht kon ik het zelf niet laten om weer eens iets te vertellen over het Viable System Model van mijn intellectuele held Stafford Beer. In die presentatie kwam ik uiteindelijk uit op een aantal evenwichten die in het model besloten liggen. Dat die evenwichten echter in veel organisaties missen, bleek uit een korte inventarisatie onder de deelnemers: ieder had een organisatie in gedachten genomen. Voor elk daarvan gold dat ze op een belangrijk onderdeel niet in evenwicht waren. Op een na, en die bleek bij navraag afkomstig uit de literatuur! Eens te meer een onderbouwing dat systeemdenken van grote waarde kan zijn voor onze organisaties.

We hebben ook definitief de jaarlijkse contributie vastgesteld op €150,-. Hiervoor krijgen de leden gratis toegang tot de maandelijkse bijeenkomsten (de eerste keer mag je altijd gratis langskomen!) met daarbij wat te eten en te drinken. Bovendien krijg je toegang tot het gebruik van de samenwerkingstool Span Workspace, die we ook bij elke bijeenkomst inzetten om de interactie te ondersteunen. En natuurlijk niet te vergeten de mogelijkheid om de wereld een klein beetje ten goede te veranderen in de richting die je zelf voor ogen hebt!

We zijn trots op onze eerste 10 leden! Houd LinkedIn in de gaten voor de uitnodiging voor 11 oktober en kom de volgende keer ook langs. Graag tot ziens!